top

Несправність кермової рейки

reykaУ сучасних автомобілів значно ускладнилася конструкція кермового управління, що незмінно позначилося на надійності цього вузла. Спочатку з'явився найпростіший гідропідсилювач, сьогодні використовується електричний підсилювач рульового керування, який дозволяє змінювати поведінку автомобіля в залежності від швидкості. У процесі експлуатації автомобіля відзначаються різноманітні несправності рульової рейки, при цьому необхідна оперативна діагностика та якісний ремонт автомобіля.

Одним з основних вузлів кермового керування автомобіля є кермова рейка, від стану якої залежить комфорт керування авто та безпека машини. Саме тому дуже важливо оперативно визначати наявні несправності, не допускаючи експлуатації авто зі зламаною рульовою рейкою.

 

Залежно від типу автомобіля та його року випуску кермові рейки можуть виконуватися без підсилювача, з гідравлічним підсилювачем або електропідсилювачем кермового керування. Також сьогодні з'явилися комбіновані системи, у яких гідравлічний підсилювач працює під керуванням електроніки у парі з електропідсилювачем. Останнє дозволяє забезпечити максимальне гнучке тонке налаштування рульового керування, яке змінюється в режимі реального часу з урахуванням швидкості автомобіля та інших обставин.

 

У рейці є черв'ячна передача, яка дозволяє перетворювати зусилля кермового колеса безпосередньо на кермові тяги. У процесі використання автомобіля може стиратися зубчаста частина рейки, на яку передається зусилля з черв'ячної передачі. Це призводить до появи стуків, гідравлічна рідина починає витікати з рейки, суттєво погіршується керованість автомобіля. При появі подібних симптомів несправностей потрібно якнайшвидше виконувати діагностику або ремонт кермової рейки, тому що експлуатація автомобіля в такому разі просто небезпечна.

 

Діагностика несправностей
Кермові рейки мають досить високу вартість, тому за наявності їх несправностей автовласники намагаються відновити такі запчастини, а не міняти їх на нові. При цьому необхідно якнайшвидше звернутися в сервіс і виявити несправності на початкових етапах, що дозволить відновити рульову рейку, а не міняти її на нову. До ознак несправностей кермової рейки відносять нерівномірний розподіл зусиль, поштовхи та ривки керма, зміна зусилля на кермі, поява стороннього стуку та биття при проходженні нерівностей на дорозі, а також люфт кермової колонки. Якщо з'явився хоча б один із подібних симптомів, не слід затягувати зі зверненням у сервіс, чим раніше автовласник звернутися до ремонту, тим простіше та дешевше відновити автомобіль.

 

Ремонт кермової рейки
У кожному конкретному випадку технологія ремонту буде різнитися, в окремих випадках можна з використанням спеціального ремкомплекту замінити підшипники, кільця ущільнювачів, сальники і пильовики, опорні втулки, пружини, втулки ковзання і так далі. Такий відновлювальний ремонт можливий у тому випадку, якщо біля рейки відзначається природне зношування. Але, якщо рульова рейка механічно пошкоджена, виникли проблеми у золотникового механізму, відзначається поразка її корозією, то у разі реставрація рульової рейки проблематична і потрібно змінювати її на нову.