top

Коли і при яких обставинах варто замінити гальмівну рідину в авто?

tormoznajijaУ технічній документації до будь-якого автомобіля можна знайти вказівки про обов'язкову заміну гальмівної рідини. Однак багатьом з нас може здатися, що якщо гальма працюють нормально, забезпечується ефективне уповільнення автомобіля, то в такому разі не слід змінювати гальмівну рідину. Будь-який майстер вам підтвердить, що від стану гальмівної рідини багато в чому залежатиме безпека керування автомобілем, тому економити на її заміні в жодному разі не слід.

Чи потрібно міняти гальмівну рідину


У процесі експлуатації гальмівна рідина не піддається якомусь зносу, тому часто автовласникам здається, що міняти її не треба. Однак потрібно враховувати той факт, що гальмівна рідина гігроскопічна, тобто вона вбирає воду з повітря, що призводить до суттєвого погіршення експлуатаційних характеристик. Повітря, а разом з нею і волога, потраплятиме в систему та гальмівну рідину, що поступово погіршує ефективність уповільнення автомобіля.

Справа в тому, що при гальмуванні значно збільшується температура гальмівної рідини. Якісна гальма не закипає навіть при екстремальних температурах, забезпечуючи ефективне уповільнення автомобіля і повну безпеку керування авто. Однак у міру накопичення в гальмівній рідині води її кипіння незмінно зменшується. У результаті буквально 2-3 різких гальмування підлоги буде достатньо для перегріву гальм, а педаль гальма просто провалюється в підлогу, що призводить до серйозних наслідків, аж до дорожньо-транспортних пригод.

 

Ще одна проблема, яка виникає за відсутності адекватного сервісу та заміни гальмівної рідини, - це поява іржі на металевих елементах гальмівної системи. Вода, що накопичується в системі, призводить до корозії гальмівних циліндрів, супортів і металевих трубок. Активно руйнуються гальмівні шланги, а, зрештою, потрібно змінювати всю гальмівну систему, яка може на сучасних автомобілях мати досить високу вартість. Тоді як таких великих витрат можна було б уникнути, якщо вчасно провести заміну гальмівної рідини.

 

Заміна гальмівної рідини


Зазвичай будь-якої складності із заміною гальмівної рідини у автовласників не виникає. Необхідно вивчити технічну документацію до свого автомобіля, в інструкції буде вказуватися, гальмівна рідина з яким допуском може використовуватися в тому чи іншому автомобілі. Виходячи з отриманої інформації, необхідно купувати таку гальмушку, яку можна поміняти самому або відвезти автомобіль в сервіс.

Якщо проводиться самостійна заміна гальмівної рідини, то пам'ятайте, що обов'язково виконується прокачування системи, що дозволяє виключити появу повітряних пробок і бульбашок повітря в системі. Таку роботу найпростіше виконувати з помічником, який натискатиме на педаль гальма, тим самим проганяючи наявні бульбашки та повітряні пробки, розповітуючи всю систему. Зазвичай така робота не є особливою складністю, тому, навіть маючи мінімальний досвід, можна впоратися з самостійною заміною гальмівної рідини, забезпечивши при цьому повністю безпечну експлуатацію свого автомобіля.