top

Моторне масло: короткий посібник.

car

Моторне масло використовується для змащування рухомих частин двигуна. Мастильні матеріали знижують ймовірність швидкого абразивного зносу і корозії, змивають бруд.

Види моторного масла

По сезону використання і в'язкості:

Масла літнього сорту;

Масла зимового сорту. Відповідно до класифікації SAE J300 вони позначаються літерою W;

Всесезонні масла.

Відповідно до стандарту SAE назву мастильного матеріалу може містити одну або дві цифри. Перший вказує мінімальну робочу температуру рідини. Другий - в'язкість при високих температурах. Чим вище число, тим густіше мастило.

За типом двигуна:

для бензинових двигунів - за класифікацією API позначаються літерою S;

для дизельних двигунів - мають букву С;

універсальні масла - можуть використовуватися як в бензинових, так і в дизельних двигунах, їх маркування містить обидві літери.

Також є кілька специфічних символів, наприклад:

SF - для моторних масел, які використовувалися в легкових автомобілях 80-х років випуску;

SG - в комерційному транспорті того ж періоду;

Ш - в двигунах, випущених після 1994 р.;

SL - в багатоклапанних двигунах з турбонаддувом, вироблених після 2000 року.

За базовим складом:

Нафтові масла виробляються шляхом переробки сирої нафти. Коштують вони недорого. Однак вони схильні до випаровування і загустіння в холодну погоду. Їх використання може призвести до накопичення шламу в разі перегріву двигуна.

Напівсинтетичні масла виробляються шляхом додавання до нафтової основі синтетичних присадок - однієї третини від загальної кількості. Вони морозостійкі, але в процесі експлуатації поступово втрачають в'язкість. Продукти розкладання можуть відкладатися всередині двигуна.

Синтетичні масла виробляються з вуглеводнів шляхом хімічної реакції. Вони захищають двигун від корозії, мають тривалий термін служби, але коштують дорого.

Масла, піддані гідрокрекінгу, отримують шляхом модифікації сирої нафти на молекулярному рівні. Вони доступні за невисокою ціною, але при цьому швидко втрачають свої властивості і не витримують різких перепадів температур.

Поради по експлуатації

В середньому термін служби моторного масла становить 10 000-15 000 км, а при значному навантаженні на двигун можна оцінити приблизно в 8 000-6 000 км. Крім того, рекомендується міняти його не рідше одного разу на рік, навіть якщо ви не користувалися автомобілем. Кожні 1000 км необхідно перевіряти рівень і стан змащення масляним щупом. При заміні масла не можна змішувати мастильні матеріали різних типів і марок. Важливо використовувати тільки той, який рекомендований виробником автомобіля. Ніколи не переповнюйте двигун.

Причини і ознаки деградації моторного масла

Змішування мастильних матеріалів різних типів і марок призводить до утворення нерозчинних відкладень на стінках двигуна. Ви можете помітити це на масляному щупі під час огляду.

Деякі рідини втрачають свої властивості в результаті впливу високих або низьких температур, або потрапляння антифризу в систему змащення. Ви помітите зміна консистенції або емульгування при перевірці за допомогою щупа.

В результаті тривалого використання рідина втрачає свої властивості, про що свідчить зміна її консистенції і кольору.

Тривала робота двигуна на холостому ходу негативно позначається на якості мастильного матеріалу. У цьому випадку інтервал заміни слід скоротити.

Як замінити моторне масло

Виклик автомобіль на рівній поверхні і дайте двигуну охолонути протягом 10 хвилин.

Викриття зливну пробку масляного піддону двигуна.

Злийте відходи в підготовлену ємність.

При заміні масла обов'язково встановлюйте новий масляний фільтр. Забитий не може ефективно працювати.

Перед установкою фільтра налийте в нього близько 200 мл олії і змастіть його кільце ущільнювача.

Спочатку налийте приблизно 80% від кількості рідини, запропонованого виробником автомобіля. Потім поступово додайте решту, приблизно по 150 мл за раз, і продовжуйте перевіряти рівень за допомогою щупа. Верхня частина позначки масла повинна знаходитися між лініями «Мін» і «Макс». Огляньте всі ущільнення і прокладки, а також масляну кришку. При необхідності замініть їх.

Ви можете купити моторне мастило і робочі рідини і отримати відмінні знижки. Завдяки нашому широкому асортименту компонентів і компетентної служби підтримки ви зможете вибрати продукти, які підходять для вашого автомобіля, всього за пару хвилин. Доставка здійснюється в найкоротші терміни. Робити покупки з нами завжди зручно, швидко і недорого!